zondag 9 juni 2013

Dag 9 Mediawijsheid


Mediawijsheid

Staat voor het geheel van kennis, vaardigheden en mentaliteit waarmee burgers zich bewust, kritisch en actief kunnen bewegen in een complexe, veranderlijke en fundamenteel gemedialiseerde wereld.

 Om kinderen mediawijzer te maken stel je ze de volgende vragen. Is de kennis nuttig? Zijn bronnen betrouwbaar en realistisch? Is het waar?  Mag je zomaar knippen en plakken. Er bestaat manipulatie van tekst. Gebruik daarom Wikipedia nooit als bron, zoek verder naar de bronvermelding.
Er bestaat ook manipulatie van beeld en geluid. Nieuws wordt soms gemaakt, om het te verkopen. Photoshop kan dingen aandikken. Montage van geluid(klappen ) kan iets versterken.




 Je moet kinderen leren kijken naar effecten om kinderen scherp te maken hoe media in elkaar steekt.

Hoe is media opgebouwd? Je kunt dit van twee kanten benaderen. Protectionistisch. Dat is dat je de nadelen er van ziet: Het was pulp, plat, gewelddadig het zou geweld opwekken en er was teveel seksualiteit in de media.

Een andere benadering is dat mensen zelf ontdekken en ze zijn op zoek naar de manipulatie ervan. Door de bewustwording raken we vertrouwd met de media. De kijker weet al snel het is dit genre dus ik moet er zo naar kijken. De vorm moet worden onderzocht.

Media cultuur heeft zeven thema’s bedacht:



Interculturaliteit:  Als je hetzelfde doet ben je dan nog bijzonder? Er is weinig verschil meer. Door de media doet iedereen hetzelfde. Globalisering.
Lichaam: Hoe ga je om met je lichaam en in hoeverre laat je je beïnvloeden door de media.
Medium: Hergebruiken van media

Identiteit: Hoe ga je om met  je persoonlijkheid.
Privacy:  Zet je alles online?
Macht: Hoe kun je macht uitoefenen.
Spelen: games.  


De frisse blik is een organisatie die lessen aanbiedt om kinderen mediawijzer te maken. Ze kijken samen met kinderen naar beelden maar laten het door opdrachten ook ervaren. Wat is waar? Zij richten zich op non-fictie media.  Daarbij gebruiken ze niet het moraal wat is goed en wat niet.
Zij zien media als gereedschap. Zij doorlopen in hun programma enkele stappen. Eerst laten ze de kinderen op onderzoek uit te gaan, daarna stimuleren ze de kinderen om een creatief verhaal te vertellen, ontmoetingen tot stand brengen, talenten ontwikkelen, en vervolgens hun mediawijsheid te vergroten.

Als eindopdracht kregen we het doel om een film te maken over de school waarin we de school als "ouderwets" neer moesten zetten. Je brengt dan eigenlijk alleen in beeld wat je wil dat de mensen zien.






Mits bovenstaande filmpje het niet doet, 




www.defrisseblik.nl




Persoonlijke en professionele ontwikkeling


Door deze dag realiseerde ik me pas wat mediawijsheid echt inhoud. Ik had eerder al eens projecten gedaan maar dat ging wat dieper in op de zeven thema's. Hierboven genoemd. Ik leerde de kinderen waar ze op moeten letten wat betreft privacy en identiteit op internet. Deze dag leerde we hoe we kinderen kunnen leren kijken naar media. Ik denk dat als je kinderen hier bewust van laat worden de media ook minder invloed heeft om hun identiteit en het omgaan met hun lichaam. Volgend jaar doen we schoolbreed mee aan de week van mediawijsheid. Ik wil een powerpoint voor de middenbouw en de bovenbouw maken met daarin enkele beeldfragmenten waardoor je kinderen laat bewustworden dat media manipulatief kan zijn. Na elke beeldfragment of foto wordt de vraag gesteld: is dit echt? Dit om de projectweek te openen en meteen duidelijk te maken aan leerkrachten wat mediawijsheid nu eigenlijk inhoudt.

Mijn persoonlijke blik op mediawijsheid is ook ontzettend veranderd. Ik kijk nu kritischer naar het nieuws bijvoorbeeld. Is dit waar? Wordt er gefotoshopt of niet? Ook bij wikipedia vraag ik me vaak af of alles wel klopt. Ik neem zelf alles niet meer zo snel aan als voorheen. Ook kan iedereen een beeld neerzetten wat jij dan ziet maar is dit beeld wel reëel. Ik merk ook nu pas hoe groot de invloed van media kan zijn bij bijvoorbeeld kinderen. Vorig jaar hielden de kinderen een spreekbeurt. Bij sommige kwam er informatie naar voren die niet klopte. Op de vraag, is dit wel waar? zeiden de kinderen ja want dat heb ik opgezocht op het internet. 



zaterdag 1 juni 2013

Dag 8: Beeld en geluid: videomontage


Deze dag staat in het teken van Beeld en geluid. Als je een video maakt moet je rekening houden met de volgende opbouw:
> onderwerpkeuze:
Welke onderwerp kies je.
> script/storyboard: 
 Je neemt een doel voor ogen door een script te schrijven. Hoe ga je het visualiseren. Door een storyboard te maken krijg je je script duidelijk op papier en weet welke beelden je vast moet leggen.Deze beelden noemen we sleutelbeelden.  Sleutelbeelden zijn beelden die bepalend zijn om het verhaal te kunnen volgen. 
> standpunt/shot:
Het is belangrijk om te denken waar de camera kan worden geplaatst. Dit kan vanuit het beeld van de personage; zo zie je wat de persoon ziet of aan het doen is. Dit kan ook tegenovergesteld zodat je de  personage laat zien. Je ziet dan een beeld van wat de personage aan het doen is (bijv. tekenen). Verder kun je een close-up toepassen. Dit gebeurt vaak bij intiemere momenten. En door van onderaf de camera te plaatsen lijkt alles groter. Het is belangrijk om na te denken waar je gaat staan, wat wil je op beeld( denk aan de sleutelbeelden) en vanuit welke hoek/plaats krijg ik dit het beste erop.
> montage/tempo:
Bij montage ga je de beelden die je hebt, terugkijken en beelden weghalen.  Je kunt alles weghalen wat mensen sowieso al snappen. Montage regels in video: patroon waar je voornamelijk drie seconden aanhoudt.  Dat houdt in dat een beeld drie seconde in beeld is en dat je dan een ander shot ziet.
> muziek/geluid:
Muziek/ geluid: je geluid moet een toevoeging zijn aan de scene. Alles wordt uitvergroot door geluiden. Je kan veel met geluiden doen, benadruk dingen met een sound ook als het geen geluid maakt oorspronkelijk. ( dit gebeurt ook in de film Wall-E)


De opdrachten:
We hebben zelf d.m.v. sleutelbeelden een storyboard gemaakt.
Script
Verlovingsverhaal : achtergrond Rome, vakantie. Colloseum, zaten op muur, vroeg ten huwelijk.

1: Zijn jullie op vakantie

2: Kees is zenuwachtig, ten huwelijk vragen, ring

3: Het huwelijk
Storyboard




De tweede opdracht was het bekijken welk standpunt je het beste in kan nemen om goed op beeld te krijgen wat je wilt. Dit deden we door middel van foto's
Script
Hoe zet je thee?

1.       Theekopje in beeld

2.       Benodigdheden pakken:kopje,water , theezakje

3.       Water koken in beeld brengen( tijd bijzetten)

4.       Kopje vullen, zakje erin.
Storyboard


Persoonlijke en professionele ontwikkeling
Beeldmateriaal ontwikkelen doe je doormiddel van stappen doorlopen. RECEPTIEF is het goed naar de beelden en inspiratie opdoen. Vervolgens maak je het, dat heet dan PRODUCTIEF.En ernaar terugkijken  heet REFLECTIEF.
D.m.v beelden kun je dingen uitleggen aan kinderen die normaal gesproken niet mogelijk zijn. Zo zou je kunnen filmen in een fabriek en de rondleiding waar je normaal een uur mee bezig bent nu in tien minuten kunnen laten zien. Het is wel belangrijk om goed om de opzet na te denken en dit kost tijd.  Ik zie in het onderwijs wel mogelijkheden. Zo wil ik als de nieuwe school er staat in de nieuwe school een introductie filmpje maken voor op de website. In het script zal ik nadenken over hoe ik de kernwaarden van onze school, de visie goed in  beeld kan brengen. Beelden spreken mensen aan en als de schoolwebsite geopend wordt met een filmpje wat meteen aanspreekt is dit tevens goede  reclame voor de school. Maar ook in je lessen kunnen beelden vele malen betere instructie geven. Stel je maakt een handvaardigheid opdracht en laat deze versneld afspelen. Kinderen weten dan precies wat ze moeten doen en welke weg daarheen. Wil je de buitenwereld naar binnen brengen dan kan dat door middel van beeld en geluid. Film in een supermarkt voor je rekenles of op een boerderij voor je themaweek. Op de skoolmates heb ik een film programma geïnstalleerd  Ik wil dat kinderen ook gaan werken met het maken en bewerken van filmpjes. Zo leren kinderen ook hoe je dingen goed in beeld kan brengen en leren zij hoe ze visueel iets duidelijk kunnen maken.