Specialisatie Presenteren en Publiceren.
Bij onze stichting is er geld vrij voor innovatieve projecten binnen het onderwijs. Wij als school willen hier aan deelnemen. Samen met de andere onderwijsontwikkelaar maken we een plan. We willen tablets om het woordenschat onderwijs te bevorderen binnen onze school.
Ik heb ons plan toen in een filmpje verwerkt om de commissie te overtuigen.
Eerst heb ik de volgende stappen uitgewerkt:
Thema: Tablets
Probleem: Verschillende niveaus, combinatiegroepen.
Oplossing: tablets
Voordelen: iedere kan op zijn eigen niveau werken, woordenschat meteen visueel, leerkracht kan hierdoor meer onderwijs op maat bieden.
Actie: het toepassen van apps, het maken van foto en film rondom woordenschatlessen. (overtuigen van commissie)
Ik ben daarna volgens bovenstaande in het programma POWTOON een duidelijke opbouw gaan zoeken. Al doende leert men. Ik heb ook muziek gekozen die opbouwend is. Je zult zien dat bij het stukje voordelen de muziek ook versneld. Door afbeeldingen transparant te bewerken en met een goede timing in het programma te plaatsen kon ik mijn probleem stelling verbeelden. Ook heb ik gebruik gemaakt van "the power of three"bij het introduceren van de oplossing( the tablet)
Vervolgens heb ik het filmpje naar de directie gestuurd. Zij gaven aan dat passend onderwijs nog bij de problemen mogen worden betrokken omdat we hier vanaf volgend jaar al tegen aan gaan lopen. Ook aansluiten bij de maatschappij werd benoemd als beweegredenen voor onze keuze.
Guido mijn begeleider vanuit de studie gaf me onderstaande feedback:
Goede opzet van een Powtoon video! Ik herken duidelijk de structuur van probleemstelling, oplossing, voordelen en actie. Je zou dit nog iets beter kunnen uitwerken door je probleemstelling vervolgens te concretiseren op basis van het voorbeeld 'woordenschat'. Ik zou dan laten zien met welke app op de iPad de woordenschat wordt aangepakt (oplossing) en hoe dat werkt in de praktijk (op basis van de voordelen die je noemt). De voordelen (zelfstandigheid, individuele begeleiding en aansluiting op belevingswereld en maatschappij) kun je in kernwoorden vatten. Een voice-over waarin je iets uitgebreider toelicht hoe dat werkt voor woordenschat is dan van meerwaarde. Dat je als actie verder op zoek gaat naar oplossingen voor andere vakken vind ik prima. Wederom way to go! ;)
Ik heb na deze feedback de opzet veranderd. En woordenschatonderwijs vanaf het begin al in het filmpje benoemd.
Thema: Tablets/woordenschat
Probleem: lagere woordenschat binnen school door NT2 leerlingen. Verschillende niveaus, combinatiegroepen.
Oplossing: tablets
Voordelen: iedere kan op zijn eigen niveau werken, woordenschat meteen visueel, leerkracht kan hierdoor meer onderwijs op maat bieden.
Actie: het toepassen van apps, het maken van foto en film rondom woordenschatlessen. (overtuigen van commissie)
De voice-over vond ik zelf geen toevoeging. De apparatuur waarmee mijn stem werd opgenomen was niet optimaal en het filmpje werd door collega's als duidelijke ervaren waardoor een voice-over niet per se nodig was.
Na de aanpassingen in het filmpje is dit het eindresultaat.
http://youtu.be/qEkwg9vyk9k
Ik heb geleerd dat als je iets duidelijk wilt maken met beeld en geluid het handig is om volgens bovenstaande stappen iets op te bouwen. Van te voren goed nadenken hoe iets vorm kan krijgen zorgt ervoor dat het monteren sneller verloopt. Door mijn workshop "infograpics" leerde ik hoe je afbeeldingen transparant maakt waardoor ik niet alleen gebruik heb gemaakt van de tools binnen het programma POWTOON.