dinsdag 22 april 2014

Specialisatie Presenteren en Publiceren.


Bij onze stichting is er geld vrij voor innovatieve projecten binnen het onderwijs. Wij als school willen hier aan deelnemen. Samen met de andere onderwijsontwikkelaar maken we een plan. We willen tablets om het woordenschat onderwijs te bevorderen binnen onze school.
Ik heb ons plan toen in een filmpje verwerkt om de commissie te overtuigen. 
Eerst heb ik de volgende stappen uitgewerkt:
Thema: Tablets
Probleem: Verschillende niveaus, combinatiegroepen. 
Oplossing: tablets
Voordelen: iedere kan op zijn eigen niveau werken, woordenschat meteen visueel, leerkracht kan hierdoor meer onderwijs op maat bieden. 
Actie: het toepassen van apps, het maken van foto en film rondom woordenschatlessen. (overtuigen van commissie)

Ik ben daarna volgens bovenstaande in het programma POWTOON een duidelijke opbouw gaan zoeken. Al doende leert men. Ik heb ook muziek gekozen die opbouwend is. Je zult zien dat bij het stukje voordelen de muziek ook versneld. Door afbeeldingen transparant te bewerken en met een goede timing in het programma te plaatsen kon ik mijn probleem stelling verbeelden. Ook heb ik gebruik gemaakt van "the power of three"bij het introduceren van de oplossing( the tablet) 
Vervolgens heb ik het filmpje naar de directie gestuurd. Zij gaven aan dat passend onderwijs nog bij de problemen mogen worden betrokken omdat we hier vanaf volgend jaar al tegen aan gaan lopen. Ook aansluiten bij de maatschappij werd benoemd als beweegredenen voor onze keuze. 

Guido mijn begeleider vanuit de studie gaf me onderstaande feedback:

Goede opzet van een Powtoon video! Ik herken duidelijk de structuur van probleemstelling, oplossing, voordelen en actie. Je zou dit nog iets beter kunnen uitwerken door je probleemstelling vervolgens te concretiseren op basis van het voorbeeld 'woordenschat'. Ik zou dan laten zien met welke app op de iPad de woordenschat wordt aangepakt (oplossing) en hoe dat werkt in de praktijk (op basis van de voordelen die je noemt). De voordelen (zelfstandigheid, individuele begeleiding en aansluiting op belevingswereld en maatschappij) kun je in kernwoorden vatten. Een voice-over waarin je iets uitgebreider toelicht hoe dat werkt voor woordenschat is dan van meerwaarde. Dat je als actie verder op zoek gaat naar oplossingen voor andere vakken vind ik prima. Wederom way to go! ;)


Ik heb na deze feedback de opzet veranderd. En woordenschatonderwijs vanaf het begin al in het filmpje benoemd.
Thema: Tablets/woordenschat
Probleem: lagere woordenschat binnen school door  NT2 leerlingen. Verschillende niveaus, combinatiegroepen. 
Oplossing: tablets
Voordelen: iedere kan op zijn eigen niveau werken, woordenschat meteen visueel, leerkracht kan hierdoor meer onderwijs op maat bieden. 
Actie: het toepassen van apps, het maken van foto en film rondom woordenschatlessen. (overtuigen van commissie)
De voice-over vond ik zelf geen toevoeging. De apparatuur waarmee mijn stem werd opgenomen was niet optimaal en het filmpje werd door collega's als duidelijke ervaren waardoor een voice-over niet per se nodig was. 

Na de aanpassingen in het filmpje is dit het eindresultaat.

http://youtu.be/qEkwg9vyk9k



Ik heb geleerd dat als je iets duidelijk wilt maken met beeld en geluid het handig is om volgens bovenstaande stappen iets op te bouwen. Van te voren  goed nadenken hoe iets vorm kan krijgen zorgt ervoor dat het monteren sneller verloopt. Door mijn workshop "infograpics" leerde ik hoe je afbeeldingen transparant maakt waardoor ik niet alleen gebruik heb gemaakt van de tools binnen het programma POWTOON. 

woensdag 22 januari 2014

specialisatie mobile devices


Specialisatie Mobile devices & Social media.


Uitdagende vragen

Les 1: Hoe weten mijn ogen dat ze moeten huilen als ik verdrietig ben?

Les 2: Wat is er gebeurd met het colosseum?


Geïnspireerd door Sugata Mitra ben ik begonnen aan mijn SOLE. 
de helper
Dit is een les volgens enkele stappen opgebouwd. Hieronder staat de link van mijn les. Ik heb deze les met picto's visueel gemaakt. 
In les 1 begon de les met een kort filmpje over emoties. Als je op het rechter plaatje klikt naast de vraag opent dit filmpje vanzelf.
Daarna de korte uitleg.
In les 2 heb ik met de webtool Google maps gezocht naar het colosseum. De kinderen kregen een digitale rondleiding.Daarna heb ik hardop de vraag gesteld en zijn de kinderen weer in tweetallen het uit gaan zoeken.
 De kinderen hebben in tweetallen gewerkt omdat er zo meer kinderen intensiever bezig waren.
Ook was er een "helper". Dit kind hielp kinderen met het zoeken en vinden naar oplossingen. 

Gynzy: les 1




http://r.gynzy.com/o/1/46ef84c4cc061dbea7234541d1be2975

les 2:
http://r.gynzy.com/o/1/ff58d6896344f7355f262b7042eb2ad4


Gebruik van social media en webtools:

De web tool Linoit.com en verschillende zoekmachines zoals google, youtube, beeldbank en teleblik werden ingezet door de kinderen. 
De webtool linoit.com hebben we ingezet bij het bundelen van de belangrijkste informatie. Elk koppel had zijn eigen aantekeningen. Het belangrijkste wat met de hele klas gedeeld mocht worden werd op het prikbord in linoit.com beschreven. In les 2 is er bij de introductie ook nog kennis gemaakt met google maps. De kinderen konden dit na de introductie ook als hulpbron gebruiken.




Linoit.com les 1
Linoit.com les 2


De uitleg naar kinderen over deze webtool staat ook in bovenstaande Gynzy verwerkt met een instructiefilmpje. 
Mijn ervaring met linoit.com is dat kinderen dit heel erg leuk vinden omdat ze andere informatie van andere kinderen zien verschijnen. Wel werd er in het begin geregeld gezegd: 'Ja dat hadden wij ook'. Ik daagde de kinderen dan uit om iets nieuws te zoeken wat ze vervolgens konden plaatsen op linoit.com.
In het begin waren kinderen zo dol op dit programma dat alles wat ze vonden meteen hierop werd geplaatst. De helper heeft toen bedacht dat de kinderen alleen de laatste tien minuten van de les op linoit.com mochten om het belangrijkste wat ze tot die tijd hadden gevonden erop te zetten. Dit werkte heel goed, nu waren kinderen meer bezig met het zoeken naar informatie. 








Toepassen/combineren met andere specialisaties:

Enkele kinderen presenteerde voor de klas hun aantekeningen en vertelde hierover. De specialisatie waarmee gecombineerd is, is presenteren en publiceren. Het publiceren deden ze door de belangrijkste informatie te delen in linoit.com met de klas.
Ook mediawijsheid speelde hier een rol omdat het filteren van goede bruikbare informatie aan bod kwam. 

Gebruik van Mobile Devices:

Bij deze lessen is gebruik gemaakt van de skoolmates. Een voordeel hiervan is dat de kinderen gewoon op hun eigen werkplek kunnen gaan zitten, en je deze tien extra in de les kan inzetten. De skoolmates hebben draadloos internet  waardoor kinderen gebruik konden maken van de webtools.
Wat ik ook zag was dat groepjes in overleg situaties ("Hoe krijg jij dat? ") gewoon met de skoolmate naar de ander liepen, er even langs gingen zitten om uitleg te krijgen en vervolgens weer terug liepen naar hun plek.


21st CS Skills

Meerdere skills werden door deze lessen geprikkeld. Het samenwerken ging vanzelf. Vooraf heb ik benadrukt dat de kinderen het eerst aan elkaar moeten vragen, komen ze er dan nog niet uit, dan mogen ze de helper benaderen. Dit zorgde ervoor dat de kinderen zelf naar oplossingen zochten en ook vonden. Wel wilden ze vaak bevestiging of dit dan een goede oplossing was...
Wat ik hierboven vertel heeft ook alles te maken met probleemoplossend vermogen. De kinderen zijn gewend om hun problemen bij de juf neer te leggen. Door deze les kwamen ze tot de ontdekking dat je ook veel aan elkaar hebt. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld skoolmates die het niet deden. Kinderen zag ik de computer opnieuw opstarten, wat achteraf genoeg bleek te zijn.
ICT- geletterdheid zag je terug door het gebruik van de webtools. Creativiteit werd geprikkeld alleen al met het zoeken naar de vraag. Waar vind ik het antwoord? Het kritisch denken werd nog eens extra geprikkeld door het delen op linoit.com, omdat de kinderen nieuwe informatie wilden. Andere kinderen hadden veel informatie al gedeeld. Waar haal ik nieuwe bruikbare informatie? Is dit vernieuwend? Hoort dit nog steeds bij het onderwerp?
Door te communiceren hebben de kinderen veel kunnen delen en geleerd. Niet alleen sociale vaardigheden maar ook computervaardigheden en de informatie die zij zich eigen hebben gemaakt. 





Het leuke aan een SOLE project is dat kinderen intensief en betrokken bezig zijn met een bepaald onderwerp. Les 2 over het colosseum kreeg een veel bredere invulling, kinderen keken naar gladiatoren en lazen over aardbevingen. Bij ons in ons systeem heb ik de mogelijkheid om alle kindcomputers te bekijken. In een leerkracht gedeelte kan ik dus alle schermen zien. Dit heb ik tijdens de SOLE lessen op het digibord laten zien. Kinderen zagen dus elkaars computerschermen. Dit was een openbarig want buiten het feit dat zij nu wisten dat de juf dus alles kan zien, zagen zij bij andere tweetallen inspirerende filmpjes. Ze liepen dan naar dat tweetal om te vragen waar ze dat hadden gevonden. Na les 1 hebben de kinderen meerdere malen gevraagd wanneer we toch weer zo'n vraag gaan uitzoeken. Ik heb de toolkit SOLE uitgeprint en ga hiermee verder. Collega's zijn ook enthousiast. Een collega uit groep acht heeft een SOLE les toepast met BYOD. 






Les met Prezi ( telt niet mee voor specialisatie)


Uitdagende vraag:

Bedenk in tweetallen een tekenles voor de klas. Dit werk je uit in Prezi. De presentatie heeft enkele eisen. Zo moet er een intro filmpje inkomen die te maken heeft met je tekenles, dit mag niet langer duren dan vijf minuten. Er moet een dia zijn waarin de benodigheden staan voor de les, en een dia waarin de opdracht staat. Verder ben je vrij om je eigen les ervan te maken.

Dit was de uitdagende vraag waarmee de kinderen aan de slag gingen.






Gebruik van social media en webtools:

De web tool Prezi en voornamelijk YouTube werden ingezet door de kinderen. Vooraf heb ik alle kinderen een email account aan laten maken thuis. Ik heb hier de ouders over benaderd. Met de toestemming van ouders zijn er e-mailadressen thuis aangemaakt zodat de kinderen in Prezi ook een account aan konden maken.
Mijn ervaring met Prezi na deze les is dat met een korte instructie het een goed werkbaar programma voor kinderen is. Zij kunnen zelf ontdekkend leren en het is overzichtelijk en daardoor snel duidelijk voor kinderen. Dit geldt ook voor YouTube maar dit was bij ieder kind al een bekende webtool. Een enkeling heeft ook filmpjes op school tv beeldbank gezocht. Dit waren de kinderen die een tekenles hielden over bijvoorbeeld het tekenen van een hond.



Toepassen/combineren met andere specialisaties:

Na twee lessen mocht het eerste tweetal de zelfgemaakte tekenles presenteren en verzorgen. De specialisatie waarmee gecombineerd is, is presenteren en publiceren.






Hieronder enkele presentaties van kinderen:

http://prezi.com/bl9ya5l4yoov/present/?auth_key=h8269uq&follow=btqvwzfvglya

http://prezi.com/i6-ui34ncn20/present/?auth_key=x9qz72l&follow=btqvwzfvglya